Monteur klimt ladder op/af

Aan de rechterzijde van station Uden gaat een monteur aan de slag om een telefoonverbinding te herstellen. Hij klimt de telegraafpaal in via de ladder. Nadat het euvel verholpen is komt hij weer van de ladder af.

Monteur klimt ladder op/af (1993) 

In onderstaande figuur is het principe geschetst van de werking van de man op de ladder.
De as (blauw), aangedreven door motor M draait nu rechtsom (de monteur komt naar beneden).Aan de kant van A gaat de rechtse pen (zwart) de tand bij de roze pijl naar links zetten.
De groene blokkeer-stang, die op de zwarte pen rust, zakt mee en steekt aan de B kant tussen de tanden.
Aan de kant van B komt tegelijk de zwarte pen omhoog en tilt de rode blokkeer-stang omhoog zodat de tand bij A vrij naar links kan bewegen.
Aan de kant van B gaat de linkse pen (zwart) nu de volgende tand naar links zetten.
Aan de kant van A is de zwarte pen nu zover omhoog en tilt de groene blokkeer pen omhoog zodat de tand bij B dus ook vrij naar links kan bewegen.
Enzovoort… tot de kam aan het einde afschakelt. 

Daarna moet de as (blauw) linksom gaan draaien om de monteur naar boven te laten gaan…

De inzet toont een schematische dwarsdoorsnede van de monteur. De opbouw bestaat uit drie lagen kunststof. De blauwe delen zijn van polystyreen en dus vormvast. Het rode deel is van polyethyleen dat flexibel is dus ter plaatse van de gewrichten als scharnier werkt. Uit de leeftijd van de monteur blijkt wel dat dit een duurzame vinding is.

Bekijk hier een clip met de monteur die de ladder op/af klimt