Bijzondere animaties

We zouden de Tenderloc niet zijn, als we niet gefantaseerd zouden hebben over bewegende opties rondom het tramstation. Het meest uitdagend vonden we de optie om in de veranda een serveerster op en neer naar een tafeltje te laten lopen. Niet zomaar wat op en neer schuiven, maar echt in één richting te laten bewegen, dan om te draaien en in tegengestelde richting terug. 
Als tweede wilden we de mooie hoge staldeuren open laten gaan, om een oldtimer met geluidseffect naar buiten te laten tuffen en vice versa.
Tijdens de proeffase van het mechaniek hebben we nog verzonnen om de kastelein in de deuropening onder de veranda te laten verschijnen.
 

Mechaniek tramstation met beproefd concept

Er zijn dus drie lineaire bewegingen voor de animaties nodig. We hebben gekozen voor eerder beproefde draadspindels (M4), die om geluid te reduceren met rubber snaartjes op schijfwielen worden aangedreven. Het frame voor de spindels is van plexiglas van 3mm dik. Het frame bestaat uit verschillende delen en is demontabel ontworpen om eventuele latere modificaties aan te kunnen brengen. De afbeelding hiernaast toont de verschillende onderdelen van versie 1.0 en de afbeelding hieronder laat het samengestelde basis gedeelte zien. 

In versie 2.0 zijn onder andere de spindels vervangen door RVS en zijn overbrengingsverhoudingen van de snaaraandrijving aangepast. Elke spindel krijgt nog een set reedcontacten voor de afschakeling aan het einde.

Varianten op oud principe:    De overbrenging van de spindels naar de te bewegen figuren/objecten zijn verschillend.