Vorstenburg 4a

In het Vorstenburg straatje stond ten tijde van ons sfeerbeeld een schamel, gedeeltelijk met riet gedekt pandje. Volgens het kadaster was het pandje opgedeeld in drie woningen. In de middelste woning woonde van 1875-1952 Cornelis (Dorus) Boonaerts. 
Aanvankelijk beschikten we slechts over één historische foto uit 1950 (foto links). Voor de bouwtekening was op deze foto niet te zien niet hoe het dak er aan de kopgevels heeft uitgezien. Bij veel boerderijen in de streek kent het dak een zogenaamd wolfseind (zie schets). We hebben daar toen voor gekozen. Ook meenden we dat er links buiten beeld nog een tweede schoorsteen zou zijn geweest. Nadat het model reeds af was, is nog een tweede historische foto opgedoken en bleken onze beide aannames de juiste. 

Bouw van het pandje

Het casco van het huisje is gemaakt van polystyreen van 3mm dik met uitzondering van de voorgevel. Dit omdat er boven de ramen en deuren te weinig ‘vlees’ is om zonder uitbreken weg te frezen voor de kozijnen. Daarom is de voorgevel opgebouwd uit drie lagen van polystyreen. De eerste laag (G) van 1mm vormt de buitenlaag van pleisterwerk. De tweede laag van 1mm vormt de kozijnen (K).  Omdat er schuiframen in komen moet het kozijn voor het onderste ⅔ deel worden opgedikt. Feitelijk is de derde laag van 0,5mm identiek aan de tweede, maar reikt niet verder dan tot ⅔ van de raamhoogte. In de detailfoto (rechts) is zichtbaar gemaakt hoe het kozijn er dan uit komt te zien. Op de foto zijn twee dunne horizontale lijnen te zien. Dit zijn insnijdingen in het polystyreen plaatje. Hierdoor blijft er in de fase van figuurzagen en vijlen wat meer stevigheid in het plaatje. Nadat ook het verfwerk klaar was, kon ieder plaatje op de exacte maat worden gebroken.

Eindresultaat van de voorgevel als alle lagen zijn samengebracht en ook de transparante laag met de vensters erachter is geplaatst.

Afwerking

De kopgevels zijn afgewerkt met metselwerk geprint op sticker. De stenen en voegen in het metselwerk zijn met meer onregelmatigheid in lijn en kleur getekend. Hierdoor heeft het metselwerk een verweerd ‘uitgemergeld’ karakter. Het pannendak trekt extra de aandacht doordat er willekeurig pannen donker zijn ingekleurd. Tot slot is het rieten dak geïmiteerd door twee lagen van fijne ’turf’ van Woodland Scenics aan te brengen. Twee schoorstenen en een ronde nokvorst met ingekleurde voegen doen de rest.