Bijzondere animaties bij tramstation Uden
We zouden de Tenderloc niet zijn, als we niet gefantaseerd zouden hebben over bewegende opties rondom het tramstation.
Als tweede animatie wilden we de mooie hoge staldeuren open laten gaan, om een oldtimer met geluidseffect naar buiten te laten tuffen en vice versa.

Op deze pagina leggen we uit hoe de bewegingen vanaf de spindels in het mechaniek worden overgebracht naar de betreffende figuren/objecten:

Eerst voor de hoge staldeuren:

Voor het bewegen van de deuren schuift een samenstel van twee wigvormige plaatjes (A op foto rechts) op en neer. Twee armen die tegen de wiggen drukken, maken aan het uiteinde (B) de benodigde slag waarmee de deuren openen en sluiten. De schuine kanten van de wiggen zijn ten opzichte van elkaar verschoven (stippellijn detailfoto) waardoor in dezelfde spindelgang, eerst de rechter en dan de linker deur beweegt. Met mini buisjes en stiftjes zijn de deuren scharnierend gemaakt. Op de achterkant van elke deur zit een stukje veerstaal voor een veerkrachtig aangrijpingspunt.

Een inventief systeem met twee in een driehoek gespannen nylon draadjes, koppelt de armen aan de respectievelijke deuren. Bijgaande figuur dient ter verduidelijk van de rechter helft van het systeem. De nylon draad loop door drie op de wanden bevestigde oogjes (0). Aan de draadlus zitten de buisjes (B) en (C) vast. Bij (B) grijpt de aandrijfarm aan. Als (B) naar voren beweegt (in de schets/foto naar boven) gaat de deur naar binnen open en vice versa. Bij (C) grijpt het veerstaal, dat achter op de deur zit, aan. Uit de schets blijkt het nut van het veerstaal, immers het buisje (C) volgt de draad in een rechte lijn, terwijl het midden van de deur van dicht naar open een boog doorloopt.

 

Dan voor de oldtimer:

Voor de oldtimer is er een parallelle as met schuifbus, met daaraan een arm die in de bodemplaat van de modelauto grijpt. Tussen de spindel en de bijas zit nog een demper om de lichte slingering van de spindel te dempen.In onderstaande afbeelding zijn de aangrijpingspunten gemarkeerd. De transparante schijf is bedoeld om de spiegels van de oldtimer vrij te houden van de staldeuren als die eventueel niet maximaal open staan.