Bijzondere animaties bij tramstation Uden
We zouden de Tenderloc niet zijn, als we niet gefantaseerd zouden hebben over bewegende opties rondom het tramstation. Het meest uitdagend vonden we de optie om in de veranda een serveerster op en neer naar een tafeltje te laten lopen. Niet zomaar wat op en neer schuiven, maar echt in één richting te laten bewegen, dan om te draaien en in tegengestelde richting terug. Tijdens de proeffase van het mechaniek hebben we nog verzonnen om de kastelein in de deuropening onder de veranda te laten verschijnen. 

Op deze pagina leggen we uit hoe de bewegingen vanaf de spindels in het mechaniek worden overgebracht naar de betreffende figuren/objecten:

Voor de serveerster (wij noemen haar “Monafrieda”):

Is een bijzondere ‘sleepschoen’ (S) voor de spindel bedacht.
De serveerster zelf ‘staat’ op twee haaks omhoog gebogen staal-draadjes.
Voor de werking zie de onderstaande figuur.

Één staaldraadje (groen) zit vast op de sleepschoen. De andere (rood) schuift parallel door een buisje en is dus beweegbaar. In het mechaniek ‘zweeft’ boven de sleepschoen een langgerekt parallellogram van messing (goed te zien in filmpje b).

Bij de spindelgang linksom, schuift de sleepschoen naar links en het schuifbare staaldraadje wordt naar de voorkant van het parallellogram gedwongen (1 – 2). Daardoor schuift het (rode) staaldraadje naar buiten en zorgt ervoor dat de serveerster in de stand naar links (1″ – 2″) gaat (blauwe pijl). Aan het einde van het parallellogram, springt het schuifbare staaldraadje bij de stop bij (3) door de lichte veerspanning, een beetje naar achteren. Als de spindelgang omkeert, wordt het staaldraadje zo naar de achterkant van het parallellogram gedwongen (3 – 4). Hierdoor trekt het (rode) staaldraadje naar binnen en keert de serveerster om in de stand naar rechts (3″ – 4″) enzovoort.

Extraatje

In de testfase van het mechaniek is gekeken wat er eventueel nog méér uit te halen was. “Kastelein ontmoet serveerster” werd geboren. De sleepschoen voor de serveerster werd gemodificeerd naar versie 2.0 door uitbreiding met een wigvormige voetplaat zie afbeelding hiernaast. De voordeur werd net als de hoge staldeuren scharnierend gemaakt en aan de achterkant zit onder een haakje, zie afbeelding uiterst rechts.

 

De deur kan niet zo ver openen vanwege het interne mechaniek, maar juist genoeg om de kastelein door te laten. De kastelein staat op een messing plaatje, dat met een spiraalveer vast zit op de sleepschoen. Als de serveerster de deur nadert, grijpt de voetplaat achter het haakje aan de deur en gaat deze naar binnen open. Een fractie later verschijnt de kastelein in de deuropening.

Het voetplaatje van de kastelein wordt door de deur naar voren gedwongen, waardoor deze op de drempel komt te staan. De veerspiraal laat dit toe en zorgt er bij de terugkeer voor, dat de kastelein eerst een stap terug doet